Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 16 Naturlighed
 

Naturlighed

af Jørn Lund, februar 1987
af Jørn Lund, februar 1987

Ægthed og naturlighed er solide dyder, næsten i enhver sammenhæng. Falskhed og unatur er af det onde. Hvis man som sprogbruger giver sine medmennesker indtryk af, at man nyder sin egen fremstilling, at man smager velbehageligt på ordene, kan man være sikker på at vække modvilje, uanset om man i øvrigt gør alt det, man skal, med sproget. Enhver sublim teknik er spildt nøje, hvis man tydeligt splitter sin person op i en talende og en iagttagende.

I gamle udsendelser (og på tidlige film) kan man høre (eller se) en udpræget bevidsthed hos så at sige alle medvirkende om, at "nu er jeg på". Typisk er det, at mange vinker til kameraet. Ætermedierne er efterhånden blevet en så selvfølgelig del af hverdagslivet, at man har nærmet sig en mere naturlig adfærd, og mange udsendelsestyper har etableret deres egen "naturlighedsnorm".

"De ringer – vi spiller" kan være et eksempel. Situationen er for så vidt inderligt unaturlig: To mennesker fører en samtale, som begge véd aflyttes af mange hundrede tusinde andre mennesker. Og forløbet er fastlagt og præget af, at begge på forhånd ved, hvilke emner der kan og skal tages op. Men udsendelsen har ikke noget stort naturlighedsproblem, for rammerne er velkendte, traditionen klippefast.

Det havde derimod den skuespillerinde, der sammensatte og præsenterede et aftenprogram en lørdag midt i måneden. Hun kunne ikke finde sin nye rolle, og samtalerne med kollegaen virkede hule.

Det kan også være vanskeligt at fastholde en naturlighed, når to medarbejdere i samme program udveksler henkastede bemærkninger, småsnak og kvikheder, som snart virker velforberedte, snart krænkende ligegyldige. Åh, vi er så afslappede, vi hygger os sådan, er vi ikke morsomme? - Selvfølgelig er der også makkerpar, der gør hinanden bedre og skaber ægte situationer, men som sædvanlig må vi i Sprogbrevet koncentrere os om det, der kunne være bedre.

Noget helt andet kan man møde i Udefra-redaktionens brug af de forskellige medarbejdere. De har hver deres kompetencefelter og en hel del fælles. Og snart er de uenige, irriterede på hinanden, aggressivt bedrevidende, snart reelt spørgende og nysgerrige. Samtalerne er reelle, naturlighedskravet er opfyldt.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret