Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 16 Mest om nyhedsformidling
 

Mest om nyhedsformidling

af Jørn Lund, februar 1987
af Jørn Lund, februar 1987

Hvorfor skriver I mest om stof fra Radioavisen og TVA? Det spørgsmål har vi fået flere gange, og det kræver et svar. Det skal vi! Der står i vores aftale om Sprogbrevet, at vi er særlig forpligtede over for dét sproglige materiale, og det er vel ikke helt ubegrundet. Den sproglige frihed er nok større i langt de fleste andre udsendelser, og visse steder skal vi ganske enkelt holde os fra: Vejrudsigten fra Meteorologisk Institut kan vi ikke kommentere – og det skal de være glade for!

Naturligvis regner vi ikke med, at vores råd, vink og advarsler altid bliver fulgt, men ikke sjældent har vi den fornemmelse, at en bemærkning slår igennem. At det ikke lykkes altid, viser nedenstående eksempler:

Sin/sit/sine/deres volder stadig problemer, navnlig når der er langt mellem ejestedordet og det ord, det henviser til: "Libyerne har hidtil aldrig rettet angreb mod sin sydlige nabo." (TVA 5/1). Selv den uofficielle danmarksmester i nyhedsoplæsning begik denne fejl i en radioavis sidst på måneden.

Det er heller ikke lykkedes os at bremse brugen af overstå i sammenhænge som: "lodtrækningen i fodbold blev overstået for få timer siden" (TVA 24/1).

Og godt foran tids- og mængdeangivelser m.m. optræder stadig, selv om udtrykket er tvetydigt. For yngre mennesker betegner det 'mindre end', for ældre og midaldrende 'mere end'. Derfor er det ikke heldigt at sige om en person, at han har siddet godt et år i bestyrelsen for J. Lauritzen (TVA 14/1), eller at bruge vendingen "godt 1 million børn under 16 år" (TV- A 29/1).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse