Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 16 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, februar 1987
af Jørn Lund, februar 1987

I TVA 18/1 brugte man to forskellige udsagnsord i omtalen af de krigsoplysninger, der kom fra Iran og Irak. Den ene part hævdede, den anden sagde. Forskellen var næppe tilsigtet.

27/1 omtalte TVA nogle mennesker, der havde forsøgt et kupforsøg. Elegant er det ikke, men skaden er til at overse.

De store ulykker forårsages heller ikke af den omsiggribende brug af takket være i betydningen på grund af. Et rederi var (TVA 18/1) kommet i vanskeligheder takket være forskellige økonomiske transaktioner, folk kan snuble på gaden takket være deres snørebånd osv. Bedst er det nu stadigvæk at knytte udtrykket takket være til positive begivenheder.

Tidens dyrkelse af sociale vindere fører til, at et ord som topchef bruges i tide og utide, og der er efter min mening gået inflation i det, når det bruges om kontorchefer, af hvilke der findes adskillige tusinde her i landet. I TVA 4/1 omtaltes to topchefer i Farvandsdirektoratet. Så vidt jeg kunne forstå, havde de lige akkurat eget skrivebord...

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse