Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 15 Svære ord
 

Svære ord

af Jørn Lund, januar 1987
af Jørn Lund, januar 1987

Et interessant bidrag fra en korrespondent sluttede med ordene "eneste redning for turismen i Schweiz er at inddrage økologiske synspunkter". Forinden var et sandt forureningshelvede blevet oprullet. Derfor var man ivrig efter at høre om redningsmuligheder, og hvor mange ved, hvad økologiske synspunkter er? Tilsyneladende tror I i DR, at hele befolkningen er med på den. I Radioavisen 24/12 oplystes det, at Miljøministeriet havde anbefalet landmændene at gå over til økologisk landbrug. Men man fik ikke besked, og den kunne I godt give, selv om det var juleaften.

I månedens løb har jeg noteret en række andre ord, hvis sværhedsgrad danske og svenske forskere kan sætte tal på, og som må bruges med forsigtighed og i sigende sammenhænge: Mandatsvig lyder jo slemt, og det blev brugt om en af mændene bag Kronebanken, men hvad betyder det? (TVA 23/12). Og hvad vil det sige at eliminere kvælstofoxider (Radioavisen 27/12)? En kommentator talte uden videre om "en manifestation af at blive behandlet som et levn fra kolonitiden", og om habilitetsproblemer er der talt flere gange i TV-avisen uden skygge af forklaring. Den sag kan I let klare.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret