Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 12 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, oktober 1986
af Erik Hansen, oktober 1986
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"Mødet er omgærdet af stor interesse" (RA 27.7.86). Ordet omgærde kan næsten ikke bruges til noget mere. Men det man omgærder sig med, skal være en eller anden form for beskyttelse: "Arrangementet er omgærdet af sikkerhedsforanstaltninger", "Bestyrelsen omgærder sig altid med hemmelighedskræmmeri". Man kan altså ikke omgærde noget med interesse.

"Han er den karismatiske leder der kan bringe partiet frem" (TVA 28.8.86). Ærlig talt, hvor mange mennesker aner hvad karismatisk er?

ikon paragraftegn lille Med Retskrivningsordbogen, 2. udgave, 1996, er koryfæ både fælles og intetkøn.

"Sven Nikolajsen, det store musik-koryfæ" (TV 16.9.86). Det hedder en koryfæ, ikke et. Ordet betyder "topfigur", "stor kanon", og det har intet med at gøre!

"En international konference om luftforureningen i Stockholm" (RA 9.9.86). Der er sikkert rigeligt med stof til sådan en konference, men her drejede det sig nu om en international konference i Stockholm om luftforureningen.

"... de offentlige ansatte" (TVA 30.8.86) skal være de offentligt ansatte. Har vi haft den før? Ja, masser af gange!

"Det er især i Frankrig og Spanien at tyverierne er steget" (RA 23.7.86). Det må vel være antallet af tyverier der er steget?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret