Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 11 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, september 1986
af Erik Hansen, september 1986
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"Spanien er jo flamingoens land". Sådan lød det faktisk (RA 18.7.86), men det skulle vel have været flamencoen. Flamenco er en dans, og ordet udtales flamænko.

Alkohol skal helst udtales med tryk på første stavelse: álkohol. Ordet må altså ikke rime på sol.

Hvorfor er der pludselig adskillige oplæsere, også i provinsradioerne, der er begyndt at sige rageringen? Skal vi ikke holde os til regering lidt endnu?

"... to diamentrale modsætninger" (RA 8.7.86); det kan da ikke være så svært at huske at det skal være diametral: det hænger sammen med diameter, som jo er uden n!

"Værket er dirigeret af den engelske komponist () Benjamin Britten" (P1 9.7.86). Klammerne antyder en lille pause som ikke skulle have været der. Der har sikkert stået et komma i manuskriptet, og det er forkert. Det hedder den engelske dronning, Elizabeth II, for dronningen og Elizabeth II er én og samme person, og kommaet fungerer som en parentes; men det hedder den engelske komponist B.B., for der er mange andre engelske komponister end B.B. Og i oplæsning: "den engelske dronning () E. II", men "den engelske komponist Benjamin B.".

"Der står heller intet om hvor store lønforhøjelser () man regner med" (TVA 15.8.86). Her kunne man også meget tydeligt høre det forkerte komma mellem lønforhøjelser og man. Husk at hvis der er grammatiske kommaer i manuskriptet, kan man aldrig regne med at de svarer til logiske afsnit i teksten, uanset om de er rigtige eller forkerte.

"På den måde kan man holde sygdommen stangen" (23.6.86). Stangen skal i dette udtryk udtales med stød, altså som i (flag)stangen. Udtrykket går sandsynligvis tilbage til en forestilling om en modstander som man holder i skak ved hjælp af sit spyd eller sin lanse; det er altså en stang der er tale om.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse