Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 11 En advarsel
 

En advarsel

af Erik Hansen, september 1986
af Erik Hansen, september 1986

"Gorbatjov advarer Reagan mod at USSR fortsat vil støtte den kommunistiske regering i Kabul" (RA 28.7.86). "Flere apoteker advarer folk om at bruge midlet til spædbørn" (Kanal 94, 4.7.86). Det er efterhånden meget almindeligt at sammenblande advare mod med advare om. Jeg advarer dig mod X, betyder at X er noget du skal undgå: jeg advarer dig mod at bade her – de advarede ham mod at bruge for mange penge – jeg er blevet advaret mod regninger uden bilag – jeg bliver nødt til at advare dig mod Jytte. Jeg advarer dig om X betyder at X er noget du skal vide, fordi det kan være farligt eller ubehageligt for dig: jeg må advare dig om at badning i søen er farlig – de advarede os om at priserne i Oslo var meget høje – er der ingen der har advaret dig om at butikkerne lukker tidligt om lørdagen?

Sagt meget kort: advare om betyder "pas på", advare mod betyder "lad være". Derfor skal det være "Gorbatjov advarer Reagan om at USSR fortsat vil støtte regeringen i Kabul", men "flere apoteker advarer folk mod at bruge midlet til spædbørn."

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret