Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 10 Fortrinsvis
 

Fortrinsvis

af Erik Hansen, maj 1986
af Erik Hansen, maj 1986

Der er, får jeg at vide, opstået en strid i datatjenesten om et sprogligt spørgsmål. Hedder det "en medarbejder, der fortrinsvist er beskæftiget med..." eller er der et t for meget i fortrinsvist?

Der er en god og fast regel der siger at tillægsord der bruges som biord, skal have endelsen -t. Det er en selvfølge for de fleste:

vinden blæser koldt hun smilede venligt
hvor langt er vi kommet? hun er offentligt ansat
vi arbejder hårdt
han er varigt beskæftiget med...

Men desværre er der forskellige undtagelser fra hovedreglen, og en af dem er at tillægsord der ender på -vis, ikke skal have t på når de bruges som biord: situationen ændres gradvis afdragene skal betales månedsvis frisk til hård vind og stedvis regndet er forbudt at sælge cigaretter stykkevis. Denne undtagelse respekteres ikke af ret mange, men vil man være strengt korrekt, skal man altså ikke skrive t i ordene på -vis. Men om 20 år er der ingen der tænker på det mere!

Mht. fortrinsvis må man dog slå lidt hårdere i bordet. Fortrinsvis er slet ikke noget tillægsord, men er født som biord – og så er -t helt forkert, lige så forkert som endelsen -t i det fødte biord temmelig. Altså:

en medarbejder, der fortrinsvis er beskæftiget med ...
Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret