Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 1 Flere end og mere end
 

Flere end og mere end

af Erik Hansen, september 1985
af Erik Hansen, september 1985

Udtryksmåden flere end 20 mennesker i stedet for mere end 20 mennesker kendes ikke kun fra DR, men her er den næsten enerådende.

Nogle lyttere og læsere synes det lyder lidt sært og føler sig en smule distraheret af det. Men begge udtryk (mere end og flere end) er gode nok, og der er ikke noget i vejen med logikken.

Når vi taler om rene tal bruger vi altid mere (og mindre): "han kan ikke tælle til mere end 20", "tallet i denne rubrik er på over 100 mere", "facit er på mere end 150", drejer det sig om tællelige ting, bruger vi flere (og færre): "jeg har flere tilbud end sidste år", "vi så flere rovfugle". Dette giver to logiske muligheder:

der var mere end 20 mennesker til stede

der var flere end 20 mennesker til stede

Mere end er altid rigtigt, og stadigvæk det mest almindelige.

Flere end er OK, men bruger man denne udtryksform må man huske at den har visse begrænsninger. Det lyder meget forkert hvis det der opregnes ikke er tællelige enkeltting:

* der eksporteres flere end 4000 ton ost om året

* billetten koster nu flere end 200 kr.

* hun er flere end 85 år gammel

* der er flere end 35 km til Hobro

(Stjernen betyder at det er forkert).

I DR er man så glad for flere end at man bruger det lidt for ukritisk.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse