Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Vore eller vores?
 

Vore eller vores?

Er der regler for brugen af pronominerne "vore" og "vores"?
Er der regler for brugen af pronominerne "vore" og "vores"?

Svar:

Der er ingen forskel i betydningen på "vor" og "vores", men formerne "vor", "vort" og "vore" regnes i vore dage (!) for mere gammeldags, højtidelige og formelle. Det er nemlig de oprindelige former, mens "vores" først dukkede op i det 15. århundrede. Vi har en parallel i "jer", "jert", "jere", som er gået helt ud af moderne dansk.

Der er altså ikke noget i vejen for at sige "vore udsendte soldater" eller "vort ærede publikum" blot man er klar over at det gør teksten lidt mere ophøjet eller formel, og det kan jo også være det man ønsker. Nogle forbindelser er så faste at "vor" nærmest opfattes som det eneste rigtige, fx "i vor tid", "i vore dage", "på vore breddegrader", "Vor Frue", "Vorherre", selvom man godt kan træffe på "i vores tid" og "på vores breddegrader". Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.