Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Tredjepersonsfortæller – hvordan staves det?
 

Tredjepersonsfortæller – hvordan staves det?

Hvad er den korrekte stavemåde for en fortæller i tredje person?
Hvad er den korrekte stavemåde for en fortæller i tredje person?

Svar:

Tak for de pæne ord, som jeg vil lade gå videre til mine kolleger på sproget.dk.

Dit spørgsmål rummer i virkeligheden flere spørgsmål, så lad os se på dem ét ad gangen:

Der er ikke håndfaste regler for om fugeelementet skal være -s eller ingenting. Min egen sprogfornemmelse siger -s, og den har støtte i sprogbrugen når jeg søger på nettet: Der er omkring 10 gange flere forekomster med -s end med ingenting.

Så er der spørgsmålet om det bør skrives i ét, to eller tre ord. Her er hovedreglen at skrivemåden er afhængig af udtalen (retskrivningsreglernes § 18 og § 19 (4)): Hvis det sammensatte ord har ét hovedtryk, skrives det i ét ord (fx femkronersfrimærke), men har det samme tryk på begge led, skrives det i to ord (fx femkroners frimærke). De to eksempler har altså forskellig udtale og skrives derfor forskelligt. I dit eksempel synes jeg det er svært at have andet end ét hovedtryk på første stavelse, og efter reglen bør ordet derfor skrives i ét ord uden mellemrum. Dit sidste forslag er derfor helt i orden: tredjepersonsfortæller.

Endelig er der spørgsmålet om tal over for bogstaver. Det er selvfølgelig også i orden at skrive ordet med tal i stedet for bogstaver, og så gælder der andre regler. Retskrivningsreglernes § 57 (4) siger at man skal bruge bindestreg i sammensætninger med taltegn og symboler (fx 2.-grads-ligning). Så hvis du vil skrive ordet med taltegn, skal det altså være "3.-persons-fortæller". Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.