Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Hvad er en stavelse?
 

Hvad er en stavelse?

Er Den Danske Ordbogs definition af "stavelse" ikke forkert?
Er Den Danske Ordbogs definition af "stavelse" ikke forkert?

Svar:

Vi mener ikke der er noget galt med forklaringen. Hvis jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, synes du ikke forklaringen dækker et ord som gear fordi det indeholder både e og a, men alligevel kun har én stavelse. Det er rigtigt at gear kun indeholder én stavelse, men der er nu kun én vokal i ordet: et langt i. Det afgørende for hvornår der er tale om en stavelse, er nemlig det lydlige og ikke hvor mange bogstaver der bruges når vi gengiver lyden på skrift.

Mere fagligt ville man sige at en stavelse er en sproglig enhed bestående af en vokal eller en anden enhed der kan frembringes i isolation, enten alene eller omgivet af en eller flere andre lyde. Den forklaring tager højde for at nogle konsonanter kan være stavelsesbærende (det gælder dog ikke for dansk), og at nogle tvelyde (diftonger) gengives med to vokalbogstaver, fx Freud, thai, Claus og sheik, men ordene er alligevel enstavelsesord. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.