Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Sneboldtskamp
 

Sneboldtskamp

"Sneboldtskamp" – er det acceptabelt nudansk?
"Sneboldtskamp" – er det acceptabelt nudansk?

Svar:

For at kunne give et ordentligt svar, må jeg dele spørgsmålet i to:

1) Er stavemåden sneboldt i orden? Nej, hvis der stod sådan på tavlen, er det helt klart en fejl. Sådan har man aldrig stavet ordet. Det kan kun staves snebold.

2) Kan man danne det sammensatte ord sneboldskamp med -s i fugen? Her er svaret lidt mere kompliceret. Det korte svar er at det ikke er acceptabelt nudansk skriftsprog. I den officielle danske retskrivningsordbog er kun formen sneboldkamp anført, og sådan bør en dansklærer skrive ordet.

Det lidt længere svar er at der for mange danske ord er vaklen med hensyn til hvilket fugeelement der bruges mellem ord i sammensætninger. Nogle ord har simpelthen flere muligheder, også officielt: aluminium kan i sammensætninger enten have -s eller -O i fugen, og formerne er lige gode: aluminiumsdåse eller aluminiumdåse osv. er begge officielt anerkendte skrivemåder. Andre ord har forskelligt fugeelement fra ord til ord: barnsben,barneseng, barnlille, børnefødselsdag. Og endelig er der nogle ord der har begge muligheder, men med forskellig betydning: fx blindskrift/blindeskrift, bloddråbe/blodsdråbe.

Oven i dette er der også variation mellem rigssproget og mere dialektalt og regionalt farvet sprog. Fx har sjællandsk en tendens til at indsætte fuge-s'er hvor rigssproget ikke har nogen: telefonspæl, håndstag, fodboldskamp. Og sneboldskamp passer jo godt ind i denne række. Det bekræftes af at ordet har en vis udbredelse i sprogbrugen: En søgning på Google giver over 6.000 resultater. Der er formentlig en del der har udtalen med s som deres naturlige sprog, og derfor er det ikke nødvendigvis nogen fejl.

Men officielt er det altså stadig ikke. Så når du spørger om det er acceptabelt nudansk, er svaret: Nej, ikke i betydningen 'officielt skriftsprog'. Dansklæreren bør følge den officielle retskrivning og skrive sneboldkamp. Men i dialektalt farvet talesprog kan det godt være et acceptabelt ord. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.