Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Skille fårene fra bukkene
 

Skille fårene fra bukkene

Hvad er det bedst at være – "får" eller "buk"?
Hvad er det bedst at være – "får" eller "buk"?

Svar:

Det er bedst at være får. Udtrykket stammer oprindelig fra Det Nye Testamente og bliver brugt i Matthæusevangeliet dér hvor der fortælles om den yderste dag. Her vil Jesus komme og skille folkeslagene i retfærdige og uretfærdige “som en hyrde skiller fårene fra bukkene” (Matth. 25.32). Sprogligt er det pudsigt at buk ikke bruges i den nu mest almindelige betydning 'hannen hos geder', men i betydningen ‘vædder’ - ellers giver billedet ikke så meget mening. Det er en gammel betydning af buk som er sjælden i dag, jf. beskrivelserne i ODS, betydning 1.2 og DDO, betydning 1. C, men den er altså blevet hængende i bibelsproget og dermed også i udtrykket at skille fårene fra bukkene.

I den bibelske tekst er det fårene der er de frelste. De skal stå ved Jesu højre side og få del i Gudsriget. Bukkene skal stå ved hans venstre side, og de bliver fordømt til evig ild og fortabelse hos Djævelen. Så det er fårene der er de retfærdige, og bukkene der er de fortabte.

I dagligsproget bliver udtrykket mest brugt i forbindelse med konkurrencesituationer, fx i sportsverdenen eller i undervisningssystemet, hvor der er nogle der klarer sig godt, og andre der bliver sorteret fra.

Det er rigtigt at Anders Fogh Rasmussen blev kendt for at bruge udtrykket i et interview i Berlingske Tidende den 26. februar 2006 i kølvandet på muhammedkrisen. Han brugte det om at skelne mellem de medier der efter hans mening aktivt bakkede op om ytringsfriheden, og dem der ikke gjorde. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.