Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Ringevæsen
 

Ringevæsen

Hvad betyder "ringevæsen"?
Hvad betyder "ringevæsen"?

Svar:
Jeg tvivler nu på at det drejer sig om bøjer i åbent farvand. Ganske vist har jeg ikke selv indsigt i området på første hånd, men så vidt jeg se efter nogle beskedne undersøgelser, peger det snarere på at det har at gøre med fortøjningsanlæg på land. Og især ser det ud til at dreje sig om forhold i Norge. Her har der tilsyneladende siden 1600-tallet været opsat fortøjningsringe langs kysten til brug for fartøjer der lagde til. Til gengæld havde grundejeren ret til at opkræve "ringpenge", og det er nok forklaringen på at det senere i historien blev sat i system under en fælles forvaltning, Fyr-, Mærke- og Ringvæsenet. Se fx denne kilde.

Når det er svært at finde så vældig meget om ordet, skyldes det måske at der er en vis variation i stavemåden. På norsk finder man en del belæg ved søgning på nettet efter "ring(e)vesen" og "ring(e)ves(e)net", på dansk giver det lidt mere at søge efter "ringvæsenet".

Jeg håber det kan hjælpe lidt til den videre efterforskning. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.

Disse artikler kunne måske også have interesse