Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Réunion – hvad hedder indbyggerne?
 

Réunion – hvad hedder indbyggerne?

Hvad hedder indbyggerne i det franske territorium Réunion?
Hvad hedder indbyggerne i det franske territorium Réunion?

Svar:

Jeg kan desværre ikke give dig det svar du håber på. Der findes ganske vist officielt udarbejdede lister som bruges af Udenrigsministeriet og i EU-systemet. Du kan fx se EU's landeliste som er udarbejdet af danske terminologer i Ministerrådet og Europa-Kommissionen.

Desværre løser listen ikke dit problem, for Réunion er et af de lande/territorier hvis indbyggere ikke har fået en officiel betegnelse. Det dækker over at der ikke er nogen etableret betegnelse på dansk, og det er vel også grunden til dit spørgsmål.

Hvis jeg skal give en anbefaling, må det blive "reunioneser". Det svarer til de betegnelser der lader til at være etablerede i fx tysk (Reunionese/Reunionesin) og engelsk (reunionese), og alternative betegnelser som "reunioner" og "reunionaner" ligger ikke så godt i en dansk mund, synes jeg. Der er ikke tradition for at bruge franske accenttegn i danske betegnelser (jf. São Tomé – saotomeser).

Ofte kan det anbefales at bruge en omskrivning frem for en uetableret indbyggerbetegnelse, fx "indbygger i Réunion", men hvis det er i oversættelsessammenhæng, er det jo ikke altid muligt.

Du kan evt. læse mere om anbefalede betegnelser i Statsnavne og nationalitetsord. Lars Trap-Jensen.

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.