Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Proprier og Skandinavien
 

Proprier og Skandinavien

Hvorfor medtages kun få proprier i Den Danske Ordbog, og hvad dækker begrebet "Skandinavien" egentlig over?
Hvorfor medtages kun få proprier i Den Danske Ordbog, og hvad dækker begrebet "Skandinavien" egentlig over?

Svar:

For at tage dit sidste spørgsmål først: Den Danske Ordbog indeholder normalt ikke proprier (egennavne) som "Danmark", "Skandinavien", "Kirsten" eller "Carl Nielsen"; de skal typisk findes i et leksikon som fx http://www.denstoredanske.dk/ eller http://da.wikipedia.org. Når der alligevel har sneget lidt navnestof ind, skyldes det især at det forekommer i faste udtryk som fx "begynde med Adam og Eva" eller "den går ikke, Granberg". Ud fra det princip er det egentlig ikke berettiget at "Norden" som egennavn kan findes i DDO, men af brugerhensyn tog vi det med under "norden", som mere generelt betegner landområder mod nord (modsat "syden"). Vi forventede at mange brugere ikke ville forstå at egennavnet manglede.

Så er der spørgsmålet om hvad navnene dækker. I almindelighed er "Norden" det bredeste begreb, idet det omfatter staterne Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt de selvstyrende områder Færøerne, Grønland og Ålandsøerne. "Skandinavien" omfatter på dansk normalt kun Danmark, Norge og Sverige, mens begrebet internationalt ofte dækker det samme som "Norden". I en snæver geografisk sammenhæng betegner det Den Skandinaviske Halvø, dvs. Norge og Sverige.

Jeg håber det hjalp lidt, og fortsæt endelig med at bruge vores sider. Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.