Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Penge og Inge: Rimer de?
 

Penge og Inge: Rimer de?

"Penge" og "Inge": Rimer de?
"Penge" og "Inge": Rimer de?

Svar:

Jeres sprogstrid udspringer af en generationsforskel, for det er meget udbredt at unge og yngre mennesker udtaler "penge" omtrent som "pinge", altså med et hævet, spidst "e". Det gælder også ord som "tænke", "engelsk", "enkel" og "engel". Har man denne hævede e-vokal, rimer "Inge" på "penge".

Sprogforskeren Pia Quist fra Nordisk Forskningsinstitut ved Københavns Universitet har skrevet følgende om denne sprogforandring:

"hvis man for eksempel konstaterer, at alle under 35 år udtaler ordet penge med et spidst e (næsten som pinge), og alle over 35 år udtaler det med æ (pænge), så er det nærliggende at tro, at der er sket en generel forandring, og at pængeudtalen forsvinder ud af standardsproget sammen med de ældste generationer." (Weekendavisen 29. april 2011)

Det virker som en kategorisk udmelding, men pointen er at det ikke ligger fast at alle under 35 år har denne udtale, og heller ikke at ændringen er permanent. Det vil tiden vise. For at underbygge variationen kan jeg tilføje at mine to døtre på hhv. 16 og 19 ikke har "pinge"-udtalen, men de udtaler at flere af deres jævnaldrende har den. Forholdet er altså under forandring.

Jeg ved ikke om det afklarer jeres sprogstrid, men det kan vel give en ny diskussion om hvem der er ung, evt. med de unge. ;-) Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.