Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Komme i tanke(r) om
 

Komme i tanke(r) om

Hedder det "komme i tanke" eller "tanker" om?
Hedder det "komme i tanke" eller "tanker" om?

Svar:

Jeg synes man skal være forsigtig med at tale om at sproget degenererer, men snarere om at det ændrer sig eller udvikler sig, men når det gælder dit konkrete spørgsmål, ser det ud til at man længe har kunnet bruge både ental og flertal i udtrykket "komme i tanke(r) om". Så vidt jeg kan se, er det først kommet med i Retskrivningsordbogen i 1996, men ser man i ODS under navneordet tanke, betydning 2.3., optræder begge former i eksemplerne. Noget tyder på at der i flere hundrede år har været vaklen mellem ental og flertal i det udtryk, og også i dag er begge former udbredte hvis man kigger i fx KorpusDK. I mange faste udtryk kan der være en sådan variation, men det er ikke altid at varianterne – som her – regnes for lige korrekte, fx hedder det oftest "have noget på hjerte" og ikke "hjertet" og tilsvarende "sejle sin egen sø" og ikke "i sin egen sø". Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.