Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Km/t eller km/t.?
 

Km/t eller km/t.?

Skal der være punktum i forkortelsen "km/t"?
Skal der være punktum i forkortelsen "km/t"?

Svar:

Jeg forstår udmærket jeres diskussion, som udspringer af forskellen på symboler og forkortelser.

"km" hører til symbolerne (ligesom "m" og "cm"), og de skrives aldrig med punktum. Typisk drejer det sig om måleenheder som de nævnte; andre eksempler er "g" (gram), "dl" (deciliter), "dB" (decibel), "W" (watt). Symboler (eller kemiske tegn) for grundstoffer skrives heller ikke med punktum: "H" (hydrogen), "He" (helium). Skriver man "km/h" for "kilometer i timen", er h også uden punktum da det her regnes for symbol (fra engelsk "hour" eller latin "hora").

"t." er derimod en forkortelse, og punktummet viser at tegn er udeladt, ligesom i "hhv." (henholdsvis) og "kr.". Denne skelnen er ikke klar for alle sprogbrugere og kan måske også virke tilfældig, for også i "dl" for "deciliter" er der udeladt tegn. De punktumløse udtryk stammer fra internationale vedtagelser om måleenheder og kemisk terminologi, mens vi herhjemme forkorter det danske ord "time" og markerer de udeladte tegn med punktum.

Du har ret i at mange (de fleste?) danskere skriver ukorrekt i tilfældet "km/t.", og det har vi derfor angivet i vores ordbogsartikel med formuleringen: "uofficiel, men meget almindelig form: km/t". Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.