Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Inden for eller indenfor?
 

Inden for eller indenfor?

Hvornår skriver man "inden for" og hvornår "indenfor"?
Hvornår skriver man "inden for" og hvornår "indenfor"?

Svar:

Jo, den korrekte stavemåde i eksemplet skal være inden for. Det er sådan at alle eksemplerne i Den Danske Ordbog stammer fra autentiske tekster, og i nogle af disse tekster kan der optræde fejl. Vi har det princip at vi ikke retter fejl i citaterne, men vi bestræber os på at udvælge citater der så vidt muligt er fejlfrie. Der skal helst ikke være deciderede stavefejl. Dog lader vi indimellem "mindre" fejl passere, fx forsyndelser mod sær- og sammenskrivning (som i dit eksempel), bindestregsfejl, store i stedet for små bogstaver (TV og IT i stedet for tv og it) og lignende. Det kan selvfølgelig diskuteres om man synes det er mindre fejl, men disse forsyndelser er så udbredte at det vil føre til indholdsmæssigt ringere citater hvis vi står meget strengt på kravet om fejlfrie citater, og det synes vi også er ærgerligt.

Du kan evt. læse mere om ordbogens valg af citater. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.