Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Ikke gøre dagens (gode) gerning
 

Ikke gøre dagens (gode) gerning

Hvad er den korrekte form af udtrykket "ikke gøre dagens (gode) gerning"?
Hvad er den korrekte form af udtrykket "ikke gøre dagens (gode) gerning"?

Svar:

Du har ret i at der ikke er noget i vejen med "ikke gøre dagens gerning", og der er heller ikke tvivl om at det kom først. Selvfølgelig kan man godt variere udtrykket ved at indsætte fx "gode". Så udtrykket "ikke gøre dagens gode gerning" kan næppe kaldes ukorrekt, men det er – som du er inde på – en videreudvikling af det grundlæggende udtryk. Der kan også være variation på verbets (udsagnsordets) plads. Vi har i Den Danske Ordbog taget udtrykket med i formen "ikke lave dagens gerning", men varianter med gøre, udføre osv. er også almindelige og fuldt gyldige. I Supplementet til Ordbog over det danske Sprog er der medtaget følgende citat: "Vi bliver på vore Pladser og gør Dagens Gerning", Pol.10/4 1940.3.sp.2. (bemærk datoen).

Det er også rigtigt i at formen en cirkus er ældre end formen med et. I Ordbog over det danske Sprog hedder det om et cirkus at det er "lidet brugt". Det har altså på det tidspunkt hvor artiklen blev skrevet (bindet udkom i 1921), været væsentlig mindre udbredt end en cirkus. Men i Supplementet (udkommet 1994) er der tilføjet: "senere alm. et" og et citat: "De fleste siger nok et cirkus, men i cirkuskredse ..  er fælleskøn i reglen holdt i hævd", BerlTid.27/3 1963.16.sp.7. Fælleskøn betyder formen en cirkus. Både en og et cirkus har været tilladt i lang tid (således i Dansk Sprognævns første retskrivningsordbog fra 1946 og alle senere), men i en af de første retskrivningsordbøger vi har, Viggo Saabys fra 1892, er kun formen en cirkus anført. Så ja, den form var den oprindelige. Jeg håber det kan bidrage til at dæmpe gemytterne. Kunne den anden konflikt bare løses lige så enkelt! Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.