Hoved(e)

Skal man skrive "hoved" eller "hovede"?
Skal man skrive "hoved" eller "hovede"?

Svar:

Tak for dit spørgsmål om hoved og hovede. Jeg vil ikke håbe at du lærte at stave ordet hovede, for det har ikke været tilladt de sidste ca. 140 år, hvor der har været officielle retskrivningsordbøger i Danmark. Men det er rigtigt at du kan se eksempler på det i vores korpustekster, og det skyldes at disse tekster består af autentisk sprog, hvor hovede er en almindelig stavefejl. Når den er så almindelig, skyldes det nok en påvirkning fra bøjningsformerne hovedet og hoveder, idet man så slutter tilbage til en grundform der hedder hovede. Men den er altså ikke officielt anerkendt. Jeg håber det hjalp dig væk fra herrens mark. Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.