Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Grønlangkål
 

Grønlangkål

Ved du hvorfor det hedder "grønlangkål"?
Ved du hvorfor det hedder "grønlangkål"?

Svar:

Det er da et udmærket spørgsmål og slet ikke så nemt at svare på som man skulle tro. Der er faktisk ikke nogen af de ordbøger jeg kender, der direkte forklarer hvorfor ordet hedder langkål. Men jeg tør nu alligevel godt give et bud på sammenhængen.

Det har næppe noget at gøre med om kålen stuves. Grønlangkål anses for at være en typisk egnsret mindst to steder i Danmark: i Sønderjylland og i Vendsyssel. Men retten tilberedes forskelligt i de to landsdele. Det er kun den sønderjyske variant der stuves, mens nordjyderne tillaver den med fløde uden opbagning og kan finde på at servere den med kanel og sukker. Alligevel hedder retten også grønlangkål i Vendsyssel.

Jeg tror snarere det er fordi kålbladene oprindelig skulle skæres i lange strimler til langkål, i modsætning til kortkål, som finthakkes eller kommes i kødhakkemaskinen. Ordet langkål ser også ud til at være ældre end grønlangkål, så i ældre tid har man måske også lavet retten med andre kålsorter end grønkål. Det at der findes et ord som kortkål, styrker forklaringen med de lange strimler.

Når jeg ikke er helt sikker på den forklaring, er det fordi traditionen med de lange strimler ikke længere er vigtig, og flere – også ældre – opslagsværker anfører at kålen finthakkes til grønlangkål. Fx Salmonsens konversationsleksikon (1915-1930): "Grønlangkaal er tillavet af Grønkaal, der efter at være kogt er hakket fint og derpaa stuvet".

I Ordbog over det danske Sprog hedder det under opslagsordet Langkaal (fra bind 12, 1931): "ret af stuvet, ikke hakket (Feilb.), storskaaren (VSO.) ell. (nu næsten kun) finthakket grønkaal".

Bemærk at det er den ældste ordbog, VSO (Videnskabernes Selskabs Ordbog, bindet her fra 1820), som skriver at kålen er storskåren. Og i Norsk Ordbok lyder forklaringen på langkål: "rett av kål som er skoren opp i lange, tunne strimler, og dinest stua" (ret af kål som er skåret op i lange, tynde strimler og dernæst stuvet).

Så mit bedste bud på en forklaring er altså at det hedder lang fordi kålbladene oprindelig skulle skæres i lange strimler. Lars Trap-Jensen

Kommentar:

Tusind tak for dit hurtige svar, som lyder helt rimeligt. Jeg skal nu bruge det til en quiz til vores næste distriks møde. Jeg kan forsikre dig de danske traditioner og sprog bliver brugt jo længere afstanden er til gamle Danmark. Tilmorgen har jeg en times kørsel for rygterne går, at der er en forretning i USA, som sælger Danske pandekager(æbleskiver) så må jo chekes. Igen tak Jonna E. 5. november 2010

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.