Flyversjus

Hvad er oprindelsen til ordet "flyversjus"?
Hvad er oprindelsen til ordet "flyversjus"?

Svar:

Det er desværre ikke muligt for mig at finde noget sikkert om ordets oprindelse, men i Supplementet til ODS er det taget med, og det ældste eksempel er fra 1937, hvilket jo passer fint med Matador. Ifølge ordbogen er det sat sammen af "flyver" og "sjus", men det er ikke oplyst hvad sammenhængen med flyvning måtte være. Samme ordbog fortæller også at "flyver" alene kan bruges med betydningen "flyversjus", og der gives bl.a. et citat fra Morten Korchs Mosekongen fra 1948: "jeg er bange for, at du fik mere end to Flyvere".

Der kan let laves vittigheder med piloter og flyversjusser, men det er altså ikke klart at der er sammenhæng. Måske er det en drink der blev serveret på flyruterne fra 1930'erne og fremefter. Hvis du i mellemtiden har fundet frem til yderligere oplysninger, vil vi da gerne høre om det. I øvrigt er det værd at bemærke at drinks bestående af energidrikke som fx Red Bull blandet med vodka med tyske betegnelser kaldes Flügel (vinger) eller Flieger (flyver). Det skyldes uden tvivl Red Bulls reklameslogan: "Red Bull verleiht Flügel" (Red Bull giver vinger). Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.