Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Elfenbenskysten
 

Elfenbenskysten

Hvad kaldes en person der kommer fra Elfenbenskysten?
Hvad kaldes en person der kommer fra Elfenbenskysten?

Svar:

En person fra Elfenbenskysten kaldes en "ivorianer", og det tilsvarende adjektiv er "ivoriansk". Det skyldes at statens officielle navn er det franske Côte d'Ivoire (egentlig République de Côte d'Ivoire, dvs. Republikken Elfenbenskysten). Det er nu ikke slået igennem alle steder selvom landets præsident allerede i 1985 annoncerede at han kun ønskede landet omtalt med den franske betegnelse (der stammer fra kolonitiden; landet blev selvstændigt i 1960). Ordene "ivorianer" og "ivoriansk" har heller ikke let ved at bide sig fast i dansk sprogbrug, men alternativerne "elfenbenskyster" og "elfenbenskystsk" er ikke vellykkede. "Ivorianer" og "ivoriansk" bruges dog efterhånden en del i dagspressen, ikke mindst i sportsjournalistik ved omtale af fodboldspillere fra Elfenbenskysten. Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.

Disse artikler kunne måske også have interesse