Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Dippedutter og duppeditter
 

Dippedutter og duppeditter

Hvad er oprindelsen til ordet "dippedut"?
Hvad er oprindelsen til ordet "dippedut"?

Svar:

Tak for den sjove forklaring på ordet dippedut. Selvom du virker overbevist om at det er den rigtige, er vi nødt til at have mere dokumentation hvis vi skal bringe den som forklaring på oprindelsen i ordbogen. Det er lidt mærkeligt at man tilsyneladende ikke kan finde D. P. Doot nogen steder på internettet hvis det bruges over hele verden. Jeg har spurgt nogle indfødte engelsk- og tysktalende, og de kender ikke ordet i disse sprog. Der er heller ingen tyske eller engelske ordbøger der har taget ordet med. Så det tyder på at betegnelsen i hvert fald har en anden status i disse sprog end i dansk, hvor dippedut jo er et helt almindeligt ord.

Vi er også nødt til at vide lidt mere om historien bag produktionen af det lille hylster. Du nævner at dippedutten kendes fra Vietnamkrigen, men hvis D. P. Doot skulle ligge bag det danske ord, må det gå væsentlig længere tilbage i tid. På dansk kendes dippedut fra slutningen af 1940'erne, men faktisk findes der forekomster af duppedit som er omkring 5 år ældre. Det kunne tyde på at dippedut er opstået som en variant af duppedit, snarere end omvendt. Det er grunden til at vi giver forklaringen "omdannet af duppedit under påvirkning af dut, en sideform til tut".

Vi vil ikke afvise at der kan være en bedre forklaring end den vi giver, men det vil kræve lidt mere dokumentation før vi kan være sikre nok til at ændre den.

En helt tredje forklaring stødte jeg på under min søgning på nettet: "En DBI-dut – det er en plastikhætte der beskytter gevind på vand- og varmerør under transport. Oprindelsen til ordet stammer fra forkortelsen af navnet på en lille virksomhed på grænsen mellem Glostrup og Brøndbyøster – Dansk Bakelit Industri."

Se fx diskussionen på http://www.elkan.dk/webforum/forum_posts.asp?TID=540. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.