Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Civilingeniør
 

Civilingeniør

Hvor stammer "civil" i "civilingeniør" fra?
Hvor stammer "civil" i "civilingeniør" fra?

Svar:

Civil bruges ofte som modsætning til militær: civilbefolkning, civilforsvar osv. - og det er også forklaringen på hvorfor det hedder civilingeniør. Historisk har ingeniører været forbundet med militæret: Det Danske Ingeniørkorps blev oprettet i 1684, og betegnelsen "ingeniør" var tidligere tæt knyttet til militærpersoner. Det er derfor Ordbog over det danske Sprog (ODS) oplyser om ordet ingeniør: "ogs. (og tidligere næsten kun) om soldat (befalingsmand ell. menig) af den vaabenart, der beskæftiger sig med lignende militær virksomhed (pioner- og minearbejde, broslagning, jærnbanearbejde, telegraf- og signaltjeneste samt kaserners og fæstningers bygning m. m.; tidligere ogs. om artillerist)."

Dansk har dannet betegnelsen civilingeniør parallelt med det tyske Zivilingenieur for at betone modsætningen til den militære ingeniørofficer, som også nævnes i ODS' forklaring. Det tidligste belæg i ODS på civilingeniør stammer fra Sophus Schandorphs "Uden Midtpunkt" fra 1878, mens betegnelsen officielt blev indført for polytekniske kandidater i 1929.

Det er en god idé at føje oplysning om ordets oprindelse til artiklen i ordbogen, for det er ganske rigtigt ikke indlysende hvad civil og ingeniør har med hinanden at gøre. Da ODS er en historisk ordbog som ikke opdateres indholdsmæssigt, vil det dog ske i Den Danske Ordbog, der beskriver det moderne sprog. Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.