Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Stikke op for bollemælk
 

Stikke op for bollemælk

Hvorfor hedder det "at stikke op for bollemælk"?
Hvorfor hedder det "at stikke op for bollemælk"?

Svar:

Tak for dine kommentarer. Du er forhåbentlig enig i at den moderne betydning er cirka det der står i DDO. I Nudansk Ordbog står der "ikke give op for noget", og det svarer omtrent til DDO's betydning. Til gengæld bringer Nudansk Ordbog den historiske forklaring du nævner, nemlig at høstkarlene nægtede at stikke hø eller halm op på vognen for en ringe betaling (bollemælken). ODS har også den betydning af "stikke op", men udtrykket "ikke stikke op for bollemælk" forbindes her med "stikke op" i betydningen 'give op'. Der er altså ikke enighed om udtrykkets oprindelse. Faste udtryk bliver i DDO normalt ikke forsynet med historiske oplysninger, i modsætning til opslagsord, men det er et område som vi godt kunne tænke os at forbedre på længere sigt. Henrik Lorentzen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.