Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk Bindestreger
 

Bindestreger

Hvad er reglerne for brug af bindestreger i sammensætninger?
Hvad er reglerne for brug af bindestreger i sammensætninger?

Svar:

Bindestreger er noget der volder mange mennesker problemer. Med hensyn til sammensatte ord må man skelne mellem forskellige slags sammensætninger:

  1. sammensætninger (og afledninger) med en forkortelse skrives med bindestreg: ATP-bidrag, EU-møde, pdf-fil, FN-agtig osv.
  2. i sammensætninger (og afledninger) med forkortelser der kan læses som ord, er bindestregen dog valgfri: aidspatient eller aids-patient
  3. sammensætninger (og afledninger) med symboler, tal, bogstaver, toner m.m. skrives med bindestreg: A-menneske, F-dur, 50-øre osv.
  4. sammensætninger (og afledninger) mellem ord der betydningsmæssigt er sidestillede, skrives med bindestreg: had-kærligheds-forhold, hjemme-pc-ordning osv.
  5. sammensætninger der er indlånt med bindestreg, beholder undertiden bindestregen: drive-in, walkie-talkie, cha-cha-cha, tete-a-tete
  6. sammensætninger hvis første eller sidste led består af flere ord, skrives med bindestreg mellem de to hovedled:  science fiction-film, mund til næse-metode osv. Hvis første eller sidste led i forvejen indeholder en bindestreg, bevares den, og der sættes bindestreg mellem de to hovedled: hi-fi-anlæg, e-mail-adresse, S-togs-station osv.

Alt i alt er der altså en del forskellige situationer man skal være opmærksom på. Derudover findes der også en bestemmelse der siger at man kan sætte en bindestreg i sammensætninger hvis det gør læsningen tydeligere. Det gør det især hvis et eller begge ord er sjældne eller usædvanlige, eller hvis sammensætningen fører til usædvanlige bogstavkombinationer: stress-symptomer, ikke-sammenlignelig osv.

Dette er de vigtigste regler. Du kan evt. læse videre på sproget.dk. De officielle retskrivningsregler for bindestreg er forklaret i Retskrivningsordbogens § 57. Det kan måske også interessere dig at læse en lidt længere behandling af emnet i Nyt fra Sprognævnet 2007/2. Lars Trap-Jensen

    Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
    Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.