Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Spørgsmål og svar fra ordnet.dk At blive fyret på gråt papir
 

At blive fyret på gråt papir

Hvad er oprindelsen til udtrykket "blive fyret på gråt papir"?
Hvad er oprindelsen til udtrykket "blive fyret på gråt papir"?

Svar:

Udtrykket "blive afskediget el. fyret på gråt papir" betyder 'pludselig blive afskediget uden kompensation i form af økonomisk erstatning, tilbud om ansættelse andetsteds eller lignende, ofte efter at være faldet i unåde eller efter forudgående uoverensstemmelse'.

Udtrykket sigter til en tidligere (ældre end 1900) skik inden for hæren, hvor en afskedigelse nedfældet på gråt papir tilkendegav misfornøjelse med den afskedigedes opførsel eller duelighed, i modsætning til en afskedigelse på hvidt papir, der var det normale.

ODS' ældste belæg på "gråt papir" er fra midten af 1700-tallet (Ambrosius Stub), jf. ODS under II.graa 1.1. Henrik Andersson

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager, og som publiceres under rubrikken Sprogligt. Se det oprindelige spørgsmål på ordnet.dk.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.