Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Mål og Mæle Hvordan og hvorledes

Hvordan og hvorledes

Mål & Mæle 19:4, 12/1996

af Erik Hansen, Mål & Mæle 19:4, 12/1996

BemærkBemærk!
Dette er en ældre artikel, hvor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt!


Spørgsmålstegn Spørgsmål:

Hvad er egentlig forskellen mellem hvordan og hvorledes? Både mht. betydning og oprindelse.

P. Hegelund, Viborg

Udråbstegn Svar:

Hvordan og hvorledes betyder det samme.

Endelsen -dan er tysk og importeret fra nedertysk i middelalderen. Det er egentlig et participium som svarer til højtysk getan, altså af verbet tun.

Ordene hvordan, sådan, lige(så)dan blev bragt som adjektiver (tillægsord) i gammeldansk (hvordan måde det skal gøres), mens ordene på -ledes var adverbier (biord), som de er det den dag i dag: hvorledes, således, ligeledes; dog kan anderledes nu bruges adjektivisk: en anderledes sommerferie.

Endelsen -ledes er rent nordisk, og kommer af oldnordisk leið, som betyder 'vej' eller 'måde' (tænk på engelsk way).

I adskillige hundrede år har ordene på -dan kunnet bruges adverbielt, men de får for tiden alvorlig konkurrence af ordene på -ledes, som i lang tid har haft et vist præg af skriftsprog. At nordiske ord og ordmønstre kan trænges tilbage af tyske, er der talrige eksempler på i sproghistorien: vorde bliver til blive, brat bliver til stejl, lød bliver til farve osv.

Men hvis først ordene på -ledes er blevet skriftsprog, så er det netop sandsynligt at politikere, administratorer, store erhvervsfolk og andre med god grund til selvhøjtidelighed vil begynde at finde behag i dem. Ligesom de hellere siger efterfølgende end senere, hellere samtlige end alle, og ikke kunne drømme om at sige eller skrive i år når man nu har det gode i indeværende år.

Så det skal nok være forklaringen på at det gode gamle nordiske ord på -ledes er ved at få et comeback!