Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Mål og Mæle Ansat og henrettet

Ansat og henrettet

Mål & Mæle 27:3, 11/2004

af Erik Hansen, Mål & Mæle 27:3, 11/2004

BemærkBemærk!
Dette er en ældre artikel, hvor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt!


Spørgsmålstegn Spørgsmål:

"Den 5. april 1768 blev Johann Friedrich Struensee ansat som den danske kong Christian 7.s livlæge og henrettet fire år senere".

Sådan lyder første sætning i den danske udgave af Per Olov Enquists roman Livlægens besøg. Sætningen er også citeret på bagsiden af bogen. Har jeg ret i at den er helt gal med grammatikken her? Det jeg ikke kan forlige mig med, er at det der står efter, ikke hører ind under tidsangivelsen den 5. april 1768.

Ulrik Juul-Petersen, Rødovre

Udråbstegn Svar:

Det er rigtigt at der er noget galt her, men det har nok ikke noget med tidsangivelserne at gøre, men med betydningen af ordet og. Det er en meget lang historie, og vi kan kun nå lidt af den her.

Men et og signalerer at der foreligger en betydningsmæssig sammenhæng. Det kan være samtidighed i en situation: det lynede og (det) tordnede. Det kan være et forløb: Olsen slog sig ned i byen og (han) åbnede en lille grillkiosk. Det kan være en nærmere forklaring: Frederik tog konsekvensen og sagde sin stilling op. Her forklarer og… hvad konsekvensen var

Et og er så at sige en instruktion til læseren om at finde en sammenhæng, og kan han ikke finde den, virker sammenhængen forkert eller sær. Se her: Kjøller er blevet ansat hos os. Han er bornholmer Det går udmærket, vi får nok senere at vide hvorfor det er vigtigt at det oplyses at Kjøller er bornholmer. Men siger vi Kjøller er blevet ansat hos os, og han er bornholmer, så studser vi, for her forventes det at vi straks kan se en betydningsmæssig sammenhæng.

I 1768 blev Struensee ansat som kongens livlæge og henrettet fire år senere. Her signaleres der en sammenhæng som man ikke kan se – i al fald ikke før man har læst bogen: Ansættelse som livlæge og halshugning har jo normalt ikke noget med hinanden at gøre. Hvis det imidlertid på forhånd var kendt eller oplyst at kongen lod alle sine livlæger henrette, så er sætningen jo god nok, for så er den logiske sammenhæng i orden.

Det forkerte i konstruktionen skyldes derfor den manglende sammenhæng, ikke tidsangivelserne: I 1998 blev Nielsen ansat i a/s Bella Radio og udnævnt til direktør fire år senere. Det går udmærket til trods for at tidsangivelserne er forskellige, for vi kan straks se sammenhængen.