Du er her: Forside Nyheder Vær med til at vælge årets ord 2014

Vær med til at vælge årets ord 2014

'Undskyld' var årets ord sidste år. I år skal der kåres ord til hele fire kategorier, og Dansk Sprognævn og Sproglaboratoriet på P1 efterlyser kandidater.

28/11 2014

'Undskyld' var årets ord sidste år. I år skal der kåres ord til hele fire kategorier, og Dansk Sprognævn og Sproglaboratoriet på P1 efterlyser kandidater.

"Der dukker hele tiden nye ord op i dansk, og gamle ord får en ny betydning. Sproget bevæger sig, og det ser man tydeligt når man kigger ned over de ord som bliver foreslået år efter år. Jeg håber at vi med 'årets ord' kan være med til at inspirere og stimulere folk til at tale om forandringerne og om de ord vi hver især vælger at udbrede. 'Årets ord'-konkurrencen er dansk-stimulans," siger Helle Solvang, som er vært på "Sproglaboratoriet" på P1.

I Sproglaboratoriet den 8. december klokken 11.03 udvælges 15 semifinaleord af de ord som P1's lyttere har indsendt – og kandidaterne til konkurrencens tre andre kategorier fremlægges. I år vil der nemlig også blive kåret et 'årets nye ord', 'årets vending' og 'årets øv-ord'.

'Årets nye ord' er et ord vi ikke før har set i dansk, som for eksempel spornoseksuel. 'Årets vending' er en sætning der har været citeret igen og igen – her kan man nævne historiske udtalelser som "Sådan er det jo", "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet" eller "Man har et standpunkt til man tager et nyt". 'Årets øv-ord' er det ord som gør mange danskere trætte når de hører det.

Den 12. december bliver vinderne i de fire kategorier kåret live ved et P1-arrangement i Kulturhuset Nordkraft i Ålborg med 300 10.-klasseelever i salen. Det hele kan høres live på P1 mellem klokken 11.03 og 11.55.