Du er her: Forside Nyheder Unge er bange for at stave forkert på Facebook

Unge er bange for at stave forkert på Facebook

Undersøgelser viser at også unge facebookbrugere er fordømmende over for stavefejl

13/08 2014

Undersøgelser viser at også unge facebookbrugere er fordømmende over for stavefejl

Undersøgelser af unges forhold til stavefejl på de sociale medier viser at de såkaldte kompetencefejl er de værste at begå – i hvert fald hvis du spørger de unge selv. Kompetencefejl er fx at udelade det stumme h i hvem eller bruge enkeltkonsonant i ord der egentlig skal have dobbeltkonsonant, fx i ordet komme. Sjuskefejl derimod, eksempelvis lille begyndelsesbogstav efter punktum, generer ikke de unge. De er nemlig udtryk for ugidelighed mere end uvidenhed.

Undersøgelserne er beskrevet i en artikel i NyS skrevet af adjunkt fra Syddansk Universitet Marianne Rathje og Anna Kristiansen fra Dansk Sprognævn (ph.d.-stipendiat per 1. september 2014).

Resultaterne afkræfter sprogforskernes frygt for at de sociale medier ville gøre danskerne til dårligere stavere. Tværtimod tyder meget på det modsatte: Retskrivningsnormen lever i bedste velgående også på de sociale medier. De unge retter hinandens sprog på Facebook, ikke kun for korrekthedens skyld, men også for at positionere sig. Ifølge de nye undersøgelser undlader nogle unge at skrive statusopdateringer, blandt andet fordi de er bange for at lave stavefejl. Der er ifølge Anna Kristiansen således ikke umiddelbart grund til at frygte at de unge generelt vil begynde at lave flere stavefejl på Facebook.