Du er her: Forside Nyheder Tvillingedrenges sproglige udvikling optaget gennem 13 år

Tvillingedrenges sproglige udvikling optaget gennem 13 år

En omfattende indsamling af sprogdata er nu afsluttet.

10/09 2013

En omfattende indsamling af sprogdata er nu afsluttet.

13 års videooptagelser af tvillingerne Niels og Anders' sproglige udvikling er netop stoppet. Det skriver Center for Børnesprog i deres Nyhedsbrev nr. 30.

Tvillingerne er med i talesprogskorpusset Odense TvillingeKorpus hvor alle tvillingeparrene systematisk er udvalgt på baggrund af hvilket køn de har, og om de er enæggede eller tveæggede. Endvidere er de udvalgt således at forskellige regionalsprog er repræsenteret i familierne.

Niels og Anders er blevet optaget fra de var knap et år gamle, og frem til sommeren 2013 hvor de fyldte 14 år. Dataene består af lyd- og videooptagelser af tvillingerne og deres families spontane tale, og hver optagelse, der er af ca. 60 minutters varighed, inkluderer en spisesituation og en legesituation (indtil skolealderen).

Det sidste store analysearbejde og bearbejdningen af data venter nu ved Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet. Optagelserne transskriberes, og herefter kædes transskriptionerne sammen med lyd- eller videooptagelsen og gennemgår en fonologisk og morfologisk kodning.

Ved Center for Børnesprog indgår data fra Odense TvillingeKorpus i forskellige forskningsprojekter.