Du er her: Forside Nyheder Studie af sprogbrug hos lægen

Studie af sprogbrug hos lægen

Når man er syg og tager til lægen, oplever mange det som spild af tid at gå derfra uden recept.

07/03 2017

Når man er syg og tager til lægen, oplever mange det som spild af tid at gå derfra uden recept.

Gennem vores sprog forsøger vi at manipulere med lægen så vi kan tage derfra med udskriften på en penicillinkur, også selvom den måske ikke er nødvendig.

Sprogforskerne Søren Beck Nielsen og Johanna Lindell fra Københavns Universitet har studeret videooptagelser af lægekonsultationer for at forstå sammenhængen mellem det sprog patienten anvender hos lægen, og besøgets udfald, altså om patienten går fra konsultationen med eller uden recept.

Studiet viser blandt andet at patienter især får udskrevet medicin når de understreger at de ved præcis hvad der er på spil, og at de kan genkende sygdommen.

Når lægen stiller uddybende spørgsmål, forsøger patienter på forskellig vis at undgå at bekræfte lægen i sit udsagn så snart det får sygdommen til at fremstå mildere. 

Ifølge de to sprogforskere bør enhver dog overveje sine formuleringer ved næste lægebesøg. For bliver der udskrevet for meget antibiotika, kan de mere farlige bakterier blive resistente overfor medicinen, og patienter vil i sidste instans ikke have mulighed for at modtage behandling.