Du er her: Forside Nyheder Sproget.dk er i luften!

Sproget.dk er i luften!

Så er sproget.dk en realitet. Læs pressemeddelelsen om sproget.dk.

22/10 2007

Så er sproget.dk en realitet. Læs pressemeddelelsen om sproget.dk.

PRESSEMEDDELELSE

19. oktober 2007

KULTURMINISTEREN ÅBNER NY SPROGPORTAL

Det danske sprog kan være svært og ofte give anledning til flere spørgsmål end svar. Derfor trykker kulturminister Brian Mikkelsen den 23. oktober 2007 på knappen, som åbner http://sproget.dk. Det sker ved at arrangement kl. 13.00 i Kulturministeriets St. Mødesal. Direktør Jørn Lund fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Dansk Sprognævns direktør Sabine Kirchmeier-Andersen vil også sige et par ord.

Hvad får man ud af at besøge sproget.dk? Læs mere om sproget.dk – bl.a. beskrivelsen under Indhold og opbygning. Eller hør interviewet i P1's Ud med sproget. Her fortæller Ida Elisabeth Mørch og Marianne Rathje fra Dansk Sprognævn om hvad man kan finde på sproget.dk.

Den nye sprogportal stiller opslagsværker og mange andre hjælpemidler til rådighed for alle, der lægger vægt på at skrive korrekt, og som gerne vil vide noget om det danske sprog. Det er Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, der står bag denne gratis service til alle borgere.

Fra søgefeltet kan man få oplysninger fra bl.a. Retskrivningsordbogen, Den Danske Ordbog og Ordbog over det danske Sprog, og så kan man gå videre og fx se nærmere på et ords betydning, stavemåde eller bøjning. Man kan få hjælp til selvhjælp i Ordlister og gennemgange af Typiske problemer, eksempelvis få oplysning om antal og placering af bindestreger i væg til væg-tæppe og olie-eddike-dressing. Til hvert emne knytter der sig et antal øvelser for dem, der vil teste deres grammatiske færdigheder.

Under Sprogtemaer kan man søge oplysning om udvalgte emner som bandeord, sms-sprog og slang. Under sprogtemaet Hvad er sprog? er der tekster og videoklip med eksempler på tegnsprog og kunstsprog. Og under Leg og lær kan man gå på opdagelse i Ordmuseet, som bl.a. giver eksempler på gamle bager- og sømandsudtryk. Og så er der små stavetest, øvelser og quizzer om sprog.

Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:
"Det er et flot netsted, som vil kunne fremme korrekt sprogbrug i samfundet og synlig-gøre for alle, at sproget både er et praktisk redskab til kontakt og et kulturelt udtryk. Her får man virkelig mange netresurser stillet til rådighed til gavn for den enkeltes arbejde med sproget."

Sprogportalen skal ses på baggrund af, at kulturminister Brian Mikkelsen i forlængelse af det sprogpolitiske udvalgs arbejde i 2003 valgte at gøre en ekstraordinær indsats for det danske sprog, hvilket bl.a. er sket gennem et øget samarbejde mellem Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Direktør Sabine Kirchmeier-Andersen (DSN) og direktør Jørn Lund (DSL) udtaler:

"Vi er overbevist om, at alle sproginteresserede vil få glæde af denne righoldige og overskuelige adgang til oplysning, vejledning og viden om det danske sprog, og at den nye portal vil få endnu flere til at se dansk som et udtryksfuldt og levende sprog."

Pressen er velkommen til arrangementet.

Yderligere informationer fås hos:
Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævn på tlf. 35 32 89 79, moerch@dsn.dk
Laurids Kristian Fahl, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab på tlf. 33 13 06 60, lkf@dsl.dk
Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, Kulturministeriet, tlf: 3392 3598
Jacob Christian Bertram, Kulturministeriet, på 33 92 90 54, jcb@kum.dk.