Du er her: Forside Nyheder SPELL — et nyt storstilet forskningsprojekt

SPELL — et nyt storstilet forskningsprojekt

SPELL er en forkortelse for Structured Preschool Effort for Language and Literacy og handler grundlæggende om at støtte børns sproglige udvikling via legebaseret læsning.

11/05 2012

SPELL er en forkortelse for Structured Preschool Effort for Language and Literacy og handler grundlæggende om at støtte børns sproglige udvikling via legebaseret læsning.

En god sprogudvikling gør det nemmere at lære at læse og klare skolegang og uddannelse og påvirker derfor børns livsmuligheder. Desværre er der mange især udsatte børn der begynder i skolen med for svage sproglige kompetencer. 

  • SPELL er finansieret af Det Strategiske Forskningsråd og ledes af Dorthe Bleses. Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Syddansk Universitets Center for Børnesprog, Rambøll Management og Teknologisk Institut.
  • Der deltager internationalt anerkendte forskere fra USA og Tyskland.
  • Projektet løber over fire år, fra den 1. januar 2012 til den 31. december 2015, og tæller både seniorforskere og ph.d.-studerende.

Danske børnehaver har haft et bredt fokus på børns læring med vægt på social udvikling, men nogle børn har brug for en systematisk målrettet sprogindsats for at kunne udnytte deres potentiale. Den forsøger SPELL at udvikle. SPELL-projektet er en dansktilpasset 'version' af et succesfuldt amerikansk program der hedder Read it again!.

Programmet skal afprøves i 128 børnehaver og er en indsats der understøtter børns sprog og læseforudsætninger, også særlig rettet mod udsatte et- og tosprogede børn. Projektet vil give ny viden om sprogindsatser i Danmark og om hvordan pædagoger bedst understøtter børns forskellige behov.