Du er her: Forside Nyheder De små europæiske sprog har også påvirket de store

De små europæiske sprog har også påvirket de store

Ny ph.d.-afhandling gør op med tidligere forskning.

24/09 2014

Ny ph.d.-afhandling gør op med tidligere forskning.

Postdoc Adam Hyllested fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet viser i sin ph.d.-afhandling, "Word Exchange at the Gates of Europe. Five Millennia of Language contact", at ordudvekslingen i Europas historie langtfra har været ensidig, og at små uralske sprog som finsk og ungarsk også har påvirket store sprog som engelsk, tysk og fransk – og herigennem dansk. Det skriver Politiken i artiklen "Det finske sprog får genoprejsning: Vi har også lånt ord fra dem" fra 23. september 2014.

Hermed gøres der op med den hidtidige opfattelse hos sprogforskere om at vores indoeuropæiske forfædre var overlegne både kulturelt og militært, og at de lånte ord til mere primitive egne der var befolket af uralske folkeslag.

De ord der er indlånt fra de uralske sprog tæller bl.a. hammer, helvede og mink.

Læs mere om Adam Hyllesteds ph.d.-afhandling i en tidligere nyhed her på sproget.dk og om seminaret "Sprogforandring og grammatisk struktur" den 26. september, hvor Hyllested taler om " Indoeuropæiske afledningssuffikser med *-st-, deres semantik og oprindelse" (omtalt i en nyhed på sproget.dk den 19. september).