Du er her: Forside Nyheder Nyt nordisk bandeordsnetværk

Nyt nordisk bandeordsnetværk

Det nye bandeordsnetværk, SwiSca, har fået sin egen hjemmeside.

02/12 2011

Det nye bandeordsnetværk, SwiSca, har fået sin egen hjemmeside.

SwiSca er en forkortelse for Swearing in Scandinavia, og netværket består af en række nordiske forskere med interesse for bandeord. Ideen med netværket er at udveksle og formidle viden om bandeord i norden. Initiativtager og leder af netværket er forsker ved Dansk Sprognævn, Marianne Rathje.

Det nyligt oprettede forskningsnetværk SwiSca afholder foreløbigt to theme sessions i 2012, nemlig på International Conference on Nordic and General Linguistics 11 i Freiburg den 18.-20. april og på Sociolinguistic Symposium 19 i Berlin den 22.-24. august.

I et relateret forskningsprojekt har Dansk Sprognævn med Marianne Rathje i spidsen spurgt 900 ældre og unge danskere i Jylland og på Sjælland om deres holdninger til og brug af bandeord:

  • 55 procent af de bandeord, som de unge siger, de bruger, handler om kroppens funktioner. Det er ord som ' fuck', ' shit', ' lort', ' pis', ' tis', ' tisbæ', ' fucking', ' prut', ' crap', ' pik', ' røv', ' scheisse', ' fucklort', ' fuckerluckertis', ' for fuck's sake', ' for ...fuck', ' what the fuck', ' rend mig i røven', ' skide' og ' gylle'.
  • 79 procent af de bandeord, de ældre bruger, stammer fra det religiøse felt. Det er ord som ' sgu', ' du godeste', ' vorherre bevares', ' gud', ' for helvede', ' for fanden', ' for satan', ' fandeme', ' fandens'.

"De nyeste bandeord er stadig efterhånden bedagede udtryk som ' fuck' og ' shit', mens mange af de øvrige bandeord har 300-500 år på bagen, siger forsker Marianne Rathje, der står bag undersøgelsen." Citatet stammer fra artiklen "Din mor, hvor jeg slog mig" som var at læse i Politikens papirudgave 28.11.11 (artiklen ligger desværre ikke på Politikens hjemmeside).