Du er her: Forside Nyheder Ny gammel ordbog

Ny gammel ordbog

Den historiske "Meyers Fremmedordbog" er nu online.

09/09 2014

Den historiske "Meyers Fremmedordbog" er nu online.

Den 8. september 2014 udgav Det Danske Sprog og Litteraturselskab Meyers Fremmedordbog på hjemmesiden http://meyersfremmedordbog.dk. Ordbogen udkom første gang i 1837 hvor Ludvig Beatus Meyer udsendte den under titlen Kortfattet Lexikon over fremmede, i det danske Skrift- og Omgangs-Sprog forekommende Ord, Konstudtryk og Talemaader; tilligemed de i danske Skrifter mest brugelige, fremmede Ordforkortelser.

Ordbogen udgives på en selvstændig hjemmeside, men som en del af Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordbogs-site ordnet.dk, og arbejdet er blevet muligt med tilladelse fra arvingerne efter F.V. Dahl og J.P.F.D. Dahl og forlaget Gyldendal og med støtte fra Skibsreder Carsten Brebøls Almennyttige Fond.

Der er tale om en historisk fremmedordbog som naturligvis kan virke gammeldags i sin form, men mange af ordene findes ikke i ordbøger over moderne dansk, og den er derfor et vigtigt supplement til eksempelvis Den Danske Ordbog.

Meyers Fremmedordbog spænder over en bred række kulturområder, og udover fremmedord indeholder den også mange latinske sentenser og låneord fra fransk, tysk og engelsk. Dette gør ordbogen uundværlig ved læsning af bl.a. ældre fagtekster.

Der er tale om en første version, der indeholder enkelte mangler. En ny version udsendes senere i år eller i begyndelsen af 2015.