Du er her: Forside Nyheder Klakrøf, Kirse og Canaille! Tre nye, gamle ordbøger udkommer som apps

Klakrøf, Kirse og Canaille! Tre nye, gamle ordbøger udkommer som apps

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) har udsendt tre nye, gamle ordbøger som apps – de kan hentes ganske gratis.

10/12 2013

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) har udsendt tre nye, gamle ordbøger som apps – de kan hentes ganske gratis.

I oktober offentliggjorde DSL en onlineversion af den 300 år gamle ordbog Moths Ordbog. Den skabte stor opmærksomhed fra både medier og brugere, ikke mindst fordi den gør kulturen og sproget omkring år 1700 levende ved helt enestående for tiden at beskrive dagligdags ord som "skid", "kvabso" og "busemand" (bussemand). Den brede interesse for gamle ord og dansk sprog har givet DSL mod på at udsende ordbogen som app.

Sammen med Moths Ordbog udsender DSL to andre historiske ordbøger: Ordbog over det danske Sprog (i folkemunde "den store danske ordbog") og Holbergordbog.

IPhoneversionerne af de tre apps er netop offentliggjort i App Store. Androidversioner forventes færdige i nær fremtid.

Ordbog over det danske Sprog (ODS) er den største danske ordbog der nogensinde er udgivet. Ordbogen indholder hele 225.000 opslagsord. I ODS kan man finde udførlige forklaringer på dagligdags ord som "læbe" og et væld af sjældne eller gamle ord som "halløjhat", "afskørte" og "misdædisk". Man kan også opdage at ordet "nedladende" på ODS’ tid betød 'mild og nådig', og at "patetisk" endnu ikke kunne betyde 'ynkelig', men derimod 'følelsesfuld og højtidelig'. De fleste ord og betydninger er illustreret med citater fra klassiske, danske forfattere.

Holbergordbogen er en historisk ordbog der dækker Ludvig Holbergs værker og dermed en væsentlig del af oplysningstidens danske sprog. Ordbogen indeholder 35.000 opslagsord og rummer dermed næsten alle ord fra Ludvig Holbergs kendte komedier og øvrige mangfoldige forfatterskab. De fleste ord og betydninger er illustreret med udførlige betydningsangivelser og citater fra Holbergs værker.

De tre ordbøger er en del af ordnet.dk.

Følg link til ordbøgerne i App Store: