Du er her: Forside Nyheder Kan sprogeksperter forhindre terrorangreb?

Kan sprogeksperter forhindre terrorangreb?

I en artikel på Videnskab.dk den 25. februar 2011 kan man læse at USA's nyeste våben i kampen mod terrorisme er lingvister der skal analysere terroristernes ord og sætninger.

09/03 2011

I en artikel på Videnskab.dk den 25. februar 2011 kan man læse at USA's nyeste våben i kampen mod terrorisme er lingvister der skal analysere terroristernes ord og sætninger.

Forskerne i undersøgelsen sammenlignede bl.a. terrorgrupperne Det Centrale Al-Qaeda og Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP) med de to ikke-terrorgrupper Hizb ut-Tahrir og Bevægelsen for Islamisk Reform i Arabien (MIRA). Det viste sig bl.a. at terrorgruppernes tekster var mindre komplekse end ikke-terrorgruppernes, men at kompleksiteten i terrorgruppernes tekster til gengæld steg betydeligt op til et angreb.

Den amerikanske sikkerhedstjeneste Department of Homeland Security har sponseret en række undersøgelser der anvender lingvistiske metoder til at skelne terrorgrupper fra andre grupper. De mener at kunne afgøre hvornår et terrorangreb er på vej, ved at analysere ord og sætninger på bl.a. terrorgruppernes hjemmesider.

James W. Pennebaker, psykologiprofessor ved University of Texas, analyserede teksterne ud fra forskellige ordtyper. Hans resultater viste bl.a. at ikke-terrorgrupperne bruger større ord og længere sætninger og skriver meget upersonligt, hvorimod terrorgrupperne generelt bruger kortere ord og sætninger og flere sociale og følelsesmæssige ord, undtagen før et angreb hvor terrorgrupperne bruger færre sociale og følelsesmæssige ord.

 

Læs mere i artiklen Sprogeksperter skal forhindre det næste terrorangreb (Videnskab.dk 25. februar 2011).

Disse artikler kunne måske også have interesse