Du er her: Forside Nyheder Kan man bruge fysik og matematik til at lave sproghistoriske sammenligninger?

Kan man bruge fysik og matematik til at lave sproghistoriske sammenligninger?

Ja, mener 19-årige Gustav Møller Grimberg, der netop har vunder hovedprisen ved årets talentkonkurrence "Unge Forskere".

01/05 2017

Ja, mener 19-årige Gustav Møller Grimberg, der netop har vunder hovedprisen ved årets talentkonkurrence "Unge Forskere".

Gustav Møller Grimberg fra Vibenhus Gymnasium har lavet en matematisk beregningsmodel der kan bruges til at sammenligne sprog fra samme sprogstamme op gennem historien. Det giver mulighed for at undersøge hvordan sprogene har udviklet sig i forhold til hinanden.

Juryens begrundelse for valget af Gustav Møller Grimberg til prisen lød således:

"Gustav har brugt entropibegrebet fra informationsteori til at undersøge udviklingen i sprogforskelle ud fra både nutidige og historiske tekster. Metoden tillader en kortlægning af sprog på en helt ny, meget kvantitativ og skalerbar måde, hvilket giver mulighed for at datere sproglige udviklinger både i enkelte sprog og mellem forskellige sprog."

"Opgaven er løst utroligt selvstændigt, og Gustavs overvejelser omkring muligheder og usikkerheder er meget moden. Det er en sand fornøjelse at opleve Gustav fortælle om sit projekt. Ideen er simpelthen så fantastisk, at den har potentiale for at afføde en egentlig videnskabelig publikation."