Du er her: Forside Nyheder Huskesedlerne "Sproghjælp" på sproget.dk og app

Huskesedlerne "Sproghjælp" på sproget.dk og app

Dansk Sprognævns huskesedler, "Sproghjælp", giver et hurtigt overblik over typiske problemer med grammatik og retskrivning.

08/08 2012

Dansk Sprognævns huskesedler, "Sproghjælp", giver et hurtigt overblik over typiske problemer med grammatik og retskrivning.

Ad eller af? Hans eller sin? Ligge eller lægge?

Dansk Sprognævns "Sproghjælp" giver hjælp til de mest typiske sproglige udfordringer. "Sproghjælp" kommer på app og på nettet, og med disse sproglige huskesedler kommer Dansk Sprognævn elever og lærere, kommatvivlere og andet godtfolk til sproglig undsætning.

"Sproghjælp" er 29 korte og hurtigt læste huskesedler om sprogrigtighedsemner og henvender sig især til elever i 7. til 9. klasse og på ungdomsuddannelserne. Men alle andre sproginteresserede – unge som ældre – kan have glæde af sproghjælpen. Sproghjælp kan hentes som app til mobilen og som pdf-fil på Dansk Sprognævns hjemmeside og sproget.dk.

29 sproglige udfordringer

Inden for hvert emne forklares reglerne kortfattet, klart og med mange eksempler. De 29 sproglige emner er:

 1. Ad eller af
 2. Adjektiver
 3. Adverbier
 4. Bindestreg
 5. Endelser -ende eller -ene
 6. Ét eller flere ord
 7. Får eller for
 8. Genitiv
 9. Grammatiske ord
 10. Hans eller sin
 11. Komma - basisreglerne
 12. Komma - startkomma
 13. Kreativ tegnsætning
 14. Ligge eller lægge
 15. Nogen eller nogle
 16. Ordklasser
 17. Pendulord
 18. Pronomener
 19. Punktum
 20. R-problemer
 21. Store og små bogstaver
 22. Substantiver
 23. Sætninger
 24. Sætninger - find ledsætning
 25. Sætninger - sætningsled
 26. Tegnsætning - de små tegn
 27. Tegnsætning - de store tegn
 28. -t eller -ede
 29. Verber

- Vi har udformet Sproghjælp som en række huskesedler fra Dansk Sprognævn fordi vi gerne vil have at de skal fungere som hukommelsesstøtte i klasseværelset og ved lektielæsningen, siger Line Pedersen fra Dansk Sprognævn. Vores ønske er at særlig uddannelsesområdet vil kunne bruge hjælpen, fx ved at læreren kan sige: "Peter, du må lige læse op på bindestreger på din smartphone til næste gang du skal aflevere stil". Men bl.a. fra vores spørgetelefon ved vi at mange andre også vil kunne få glæde af at få opfrisket reglerne. Og vi taler om alle aldre.

- Den flittige brug af sociale medier som Twitter og Facebook frembringer mange kreative stavemåder, men kan samtidig skabe større usikkerhed om de officielle regler. Man får ganske enkelt flere slå- og stavefejl ind på nethinden, og til sidst kan man komme i tvivl, siger Sprognævnets direktør Sabine Kirchmeier-Andersen.

Appen hedder Sproghjælp og er gratis. Den ligger både i App Store og på Google Play (Android Market). På dsn.dk/sproghjælp og sproget.dk findes Sproghjælp som pdf-filer lige til at printe.

Sproghjælp er udviklet med midler fra regeringens sprogkampagne Gang i sproget 2009-2012.

For yderligere oplysninger:

Line Pedersen: 33 74 74 11 / 40 10 68 35
Ida Elisabeth Mørch: 33 74 74 09
Sabine Kirchmeier-Andersen: 33 74 74 06 / 33 74 74 00