Du er her: Forside Nyheder "Grammatik for dummies" – Thomas Skov på skolebænken, 6 videoer om grammatik

"Grammatik for dummies" – Thomas Skov på skolebænken, 6 videoer om grammatik

I samarbejde med sproget.dk lancerer Studieskolen 6. september 2013 6 små – frit tilgængelige – videoer hvor vi følger Thomas Skovs forsøg på at lære grammatik ... og selv lærer med.

06/09 2013

I samarbejde med sproget.dk lancerer Studieskolen 6. september 2013 6 små – frit tilgængelige – videoer hvor vi følger Thomas Skovs forsøg på at lære grammatik ... og selv lærer med.

I generationer har vi kæmpet med at placere krydset og bollen, for ikke at tale om trekanten og – når bølgerne gik højt – firkanten. Og for mange er grammatik det rene volapyk.

Nu er der mere hjælp at hente når 6 små videoer slippes løs på nettet. I hver video følger vi Thomas Skov – kendt fra bl.a. Thomas Skovs Sportsprogram, Høflighed på 100 dage og Det nye Talkshow med Anders Lund Madsen – som i Grammatik for dummies har sat sig for at lære alle sprog i hele verden, og som derfor er blevet rådet til at starte med sit eget sprog.

I de 6 videoer lærer man de helt grundlæggende grammatiske kundskaber om ordklasser, subjekter (grundled), verballed (udsagnsled), objekter (genstands- og hensynsled), ordforråd og udtale.
Alt står nu klarere "Jeg har fået genopfrisket meget af det, jeg har lært tidligere", siger Thomas Skov, der i videoerne spiller 'dummie' der skal have det hele forklaret fra bunden; og han fortsætter: "Men der gik også ting op for mig i løbet af projektet! Alt det med ordklasser og sætningsled, det står klarere for mig, og nu hænger det sammen".

Redaktørerne er begejstrede

"På sproget.dk har man indtil videre kunnet læse om ordklasser, sætningsled og alle de andre grammatiske begreber, men at man nu også kan få det gennemgået på video, er en stor gevinst for vores brugere", siger Ida Elisabeth Mørch, videnskoordinator ved Dansk Sprognævn. "Og når man har set videoerne, kan man fx forsøge sig med en af de mange øvelser på sproget.dk, eller man kan læse videre i de 'typiske problemer' og blive endnu klogere", supplerer Laurids Kristian Fahl, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Folkeoplysende formidlingsplatform

"Med disse videoer kan Studieskolen både leve op til sin folkeoplysende forpligtelse og være med til at skabe en platform for formidling af grammatik til folk der måske – tror de – hader grammatik. Og ikke mindst af den grund er vi rigtig glade for at sproget.dk har haft lyst til at indgå i dette samarbejde", lyder det fra Charlotte Lorenzen, forstander for Studieskolen Fremmedsprog.

Basisgrammatik på et sølvfad

"Jeg synes vi står med nogle enestående og særdeles indbydende undervisningsvideoer, som jeg er sikker  på rigtig mange vil få glæde af. Det er dansk basisgrammatik serveret på et sølvfad", udtaler Esben Lydiksen, dansklærer ved Studieskolen.

Grammatik for dummies
Er frit tilgængelige på sproget.dk og Studieskolens hjemmeside. Videoerne er produceret af Studieskolen i samarbejde med sproget.dk og Labelfilm.