Du er her: Forside Nyheder Forsvinder æ, ø og å?

Forsvinder æ, ø og å?

Bogstaverne æ, ø og å bruges mindre i navne, men der er ikke udsigt til at bogstaverne forsvinder fra dansk, siger Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen.

31/01 2008

Bogstaverne æ, ø og å bruges mindre i navne, men der er ikke udsigt til at bogstaverne forsvinder fra dansk, siger Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen.

Æ, ø, å undgås i navne, men forsvinder ikke fra dansk

Mange undgår æ, ø og å når de skal navngive deres børn eller firmaer. Men der er ikke udsigt til at bogstaverne forsvinder, siger Sabine Kirchmeier-Andersen, direktør for Dansk Sprognævn. Vi har nemlig brug for dem fordi det danske talesprog, ligesom de andre nordiske sprog, har flere vokaler end de fleste andre sprog, rundt regnet dobbelt så mange som fx engelsk eller fransk.

Teknologien hindrer sproglige særpræg

Sabine Kirchmeier-Andersen mener at tendensen til at undgå bogstaverne i navne er der, og at det er ærgerligt at teknologien ikke giver bedre plads til sproglige særpræg.

Læs hele interviewet med Sabine Kirchmeier-Andersen på DR's hjemmeside.

Se også sprogtemaet om æ, ø, å her på sproget.dk.

- Systemerne har igennem lang tid haft svært ved at håndtere de danske bogstaver. Man har for eksempel ikke kunnet bruge æ, å og ø i hjemmesideadresser. Det har fået folk til at prøve at undgå bogstaverne, når de skulle navngive ting, personer eller firmaer, siger direktøren til DR (dr.dk/nyheder/indland, 30.1.2008).

Selvom det i 2004 blev muligt at bruge æ, ø og å i hjemmesidenavne, har mange endnu ikke fået omstillet sig, og derfor hænger forbeholdet mod at bruge æ, ø og å i hjemmesideadresser stadig ved. Der er normalt ikke problemer med æ, ø og å i tekstbehandling og andre systemer, men ved nye programmer oplever man stadig af og til at æ, ø og å ikke håndteres korrekt.

Globalisering eller lokalt særpræg?

Om fremtidsudsigterne mener Sabine Kirchmeier-Andersen at der for tiden er to modsatrettede udviklinger: Tendensen mod globalisering, dvs. at vi går væk fra de danske bogstaver, æ, ø og å i navne og lignende, men i kølvandet på globaliseringen er der også et behov for at fokusere mere på det lokale særpræg, så vi måske kommer til at se en modreaktion i form af øget brug af æ, ø, og å i navne.

- Under alle omstændigheder skal vi fortsat arbejde for at det ikke er sproget der skal tilpasse sig teknologien, men teknologien der skal tilpasse sig vores sprog, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.