Du er her: Forside Nyheder Folkeskoleelever er blevet lidt dårligere til at stave

Folkeskoleelever er blevet lidt dårligere til at stave

En undersøgelse viser at folkeskolens afgangsprøve i retskrivning volder eleverne mere besvær end tidligere.

03/07 2013

En undersøgelse viser at folkeskolens afgangsprøve i retskrivning volder eleverne mere besvær end tidligere.

Forskere fra Dansk Sprognævn er i gang med at sammenligne resultaterne fra nutidens afgangsprøver i retskrivning med resultaterne fra afgangsprøven i diktat i 1978. Det skriver Berlingske.

De foreløbige resultater viser at nutidens elever i gennemsnit er blevet 7 procent dårligere til at stave.

Prøverne fra 1987 og i dag er ikke helt ens, men det er der taget højde for. Og seniorforsker Jørgen Schack fortæller at diktaterne i dag er inddelt i fire grupper af ord hvoraf den fjerde gruppe indeholder meget svære ord. Omkring 90 % af prøveordene består af middelsvære og svære ord, og det er indenfor disse grupper at eleverne har flere problemer end tidligere.

Afgangsprøven i retskrivning indeholder også grammatiske elementer som kommatering og ordklasser.

Eleverne har typisk problemer med lange tillægsformer (fx skrives "løbene" i stedet for "løbende") samt nutids-r (fx "Hun køre bil" i stedet for "Hun kører bil"). Undersøgelsen viser at nutidsformen "ændrer" i 2008 blev stavet rigtigt af 40,7 procent af eleverne, mens kun 37 procent stavede ordet rigtigt i 2010.

Jens Raahauge, der er formand for Dansklærerforeningen, forklarer den negative udvikling i elevernes retskrivning med at der har været øget fokus på at forbedre elevernes læsning, hvilket kan have haft konsekvenser for staveundervisningen. Han påpeger dog at eleverne i kraft af de sociale medier er mere skrivende end nogensinde før.