Du er her: Forside Nyheder Fagre nye ord

Fagre nye ord

Med indtrædelsen i et nyt årti gøres der status over årtiets ord – også i andre lande.

19/01 2010

Med indtrædelsen i et nyt årti gøres der status over årtiets ord – også i andre lande.

Dansk Sprognævn har registreret mange nye danske ord i det sidste årti. En del af dem er blevet redigeret til egentlige ordbogsartikler i Nye ord i dansk på nettet. Og på DR’s hjemmeside kan man finde en samlet oversigt over ordene. Blandt dem er 'taberko', 'blingbling' og ordet 'lømmelpakke' som "Sproglaboratoriet" på P1 har kåret til 'Årets ord 2009'.

Danmark er dog ikke det eneste land der har gjort status over de nye ord i anledning af årtiskiftet. "American Dialect Society" har kigget på de nye amerikanske ord hvor ordet 'tweet' (meddelelse i internetforummet 'Twitter') blev kåret til årets ord 2009, mens verbet 'google' blev årtiets ord. Derudover har selskabet foretaget mere utraditionelle nomineringer som fx årets mest unødvendige og mest uhyrlige ord. Listen over nominerede ord kan findes på American Dialect Society’s hjemmeside.

Også vores svenske naboer har lavet en liste over nye ord, og her kan man finde spændende ord som fx 'chefsnappning' (ansatte holder deres chef låst inde for at undgå nedlæggelse af arbejdsplads), 'oresebyrå' (urejsebureau, et foretagende der hjælper folk med fx at holde møde uden at skulle rejse og mødes personligt) og 'prokotta' (det at man anbefaler og bruger et produkt, altså det modsatte af at boykotte). Denne nyordsliste er tilgængelig på det svenske sprognævn, 'Språkrådet's hjemmeside.